+38 (04744) 4-69-84
Меню
Остання редакція: 09 вересня 2021

«Система опитування стейкхолдерів у ЗВО. Аналіз результатів та прийняття рішень» – Academic IQ

Важливим інструментом забезпечення якості вищої освіти є опитування стейкхолдерів. Адже матеріали, зібрані й узагальнені під час таких опитувань дозволяють виявити проблеми якості вищої освіти і причини, що їх зумовлюють, проаналізувати сильні та слабкі сторони у діяльності ЗВО, а також сформувати пріоритети розвитку якості освіти й освітньої діяльності конкретного навчального закладу. Все це стає можливим лише за умови якісно проведеного анкетування.

Для ознайомлення із досвідом організації опитувань стейкхолдерів у ЗВО 9 вересня 2021 року співробітники відділу моніторингу якості освіти Уманського НУС долучились до вебінару “Система опитування стейкхолдерів у ЗВО. Аналіз результатів та прийняття рішень”. Онлайн-захід був організований за сприяння Американських Рад з міжнародної освіти, що упроваджують проєкт “Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти”– Academic IQ.

Під час вебінару спікер – Віктор Корбутяк – начальник відділу якості освіти Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне), експерт Національного агентства забезпечення якості вищої освіти обґрунтував необхідність періодичного проведення таких опитувань, адже за правильної організації вони стають дієвим інструментом забезпечення якості освіти, а системний аналіз результатів сприяє її покращенню в ЗВО.

Були також розглянуті ряд питань, що відображають інституційну систему анкетування; особливості залучення здобувачів, науково-педагогічних працівників та психологів до формування й удосконалення анкет; види та способи проведення опитування; можливості використання результатів анкетування та прийняття рішень; напрями розвитку та покращення системи анкетувань у ЗВО. Цікаво було ознайомитись із практикою організації системи опитування: умови і періодичність зміни анкет; особливості їх аналізу; як «чистити» анкети і для чого це потрібно; які технічні рішення доцільно використовувати для масового інформування респондентів; хто такі координатори з якості ЗВО і чому студенти не включені до їх числа та інші.

 

Детальніше про Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project — SAIUP) можна ознайомитись за посиланням: https://saiup.org.ua/pro-proekt/proekt-v-universytetah/

 Вебінари “Академічна доброчесність” у рамках проекту SAIUP доступні за посиланням: https://academiq.org.ua/vebinari-akademichna-dobrochesnist/